فرق پیامک با شبکه های اجتماعی

فرق پیامک با شبکه های اجتماعی

معایب شبکه های اجتماعی :

 

در زندگی کنونی که شبکه های اینترنتی جهان را فرا گرفتهاند، زندگی دیوانهواری را سپری میکنیم؛ از «فیس بوک» گرفته تا «تویتر»، فضاهایی که روابط اجتماعی افراد را به کنترل درآورده و پدیدههای نوینی را تجربه میکند. دیگر، انسانها در فضای مجازی به حیات خود ادامه میدهند. شبکههای اجتماعی روزانه هزاران ارتباط را بین مردم برقرار میکنند؛ بدون آنکه کاربران اطلاع دقیقی از مقصد نهایی داشته باشند. تعاملهایی که با شبکههای اینترنتی انجام میشود و عنان افراد به این تکنولوژی نوین سپرده میشود. شبکههای اجتماعی در اینترنت معایب و مزایایی را همراه دارد؛ اگرچه وزنه مشکلات بیش از خوبی هایش در روابط اجتماعی دیده میشود. غرق شدن در تکنولوژی نوین و زندگی در فضای مجازی باعث شده معایب شبکههای اجتماعی و سیر نزولی در ابعاد انسانی را فراموش کنیم. برای معرفی معایب سرویسها یا شبکههای اجتماعی در فضاهای مجازی میتوان به موارد متعددی اشاره کرد. همه روز انسانهای زیادی با آن روبهرو هستند و در زندگی روزمرهشان آنها را تجربه میکنند.

 

  1. در معرض خطر قرار گرفتن روابط چهره به چهره

 

بزرگترین مزیت شبکه های اجتماعی دارای یک عارضه جانبی منفی است که آن را به مهم ترین عیب این شبکه ها تبدیل کرده است. این شبکه ها روابط چهره به چهره اجتماعی را کاهش و یا به کل از بین می برند. زیرا شبکه های اجتماعی به نوعی استقلال و آزادی به وجود می آورند و افراد می توانند یک دنیای فانتزی برای خود ساخته و وانمود کنند که فرد دیگری هستند.

نه گفتن، گستاخ بودن و بی توجهی به افراد وقتی که رو در رو با آنها در ارتباط هستید سخت است. اما این کار ها در شبکه های مجازی به طرز اعجاب انگیزی آسان است؛ شما به راحتی می توانید یک فرد را Unfollow یا بلاک کرده و از لیست دوستان خود حذف کنید. تنها با یک کلیک تمام مشکلات حل می شود. متاسفانه این قابلیت شبکه های اجتماعی مانع از آن می شود که افراد یاد بگیرند در دنیای واقعی چگونه مشکلات خود را حل کنند و این موضوع می تواند توانایی های افراد را در زمینه های اجتماعی پایین بیاورد.

در این رابطه، نوجوانان در معرض خطر بیشتری هستند، چراکه آنان در سنین یادگیری نحوه ارتباط با دیگران و ساختن گروه های دوستی قرار دارند. گزارشی از انجمن ملی مدارس نشان می دهد که کودکانی در این گروه سنی که از کاربران شبکه های اجتماعی هستند روزانه 41% از زمان خود را صرف فرستادن پیام می کنند در حالی که باید این وقت را صرف روابط رو در رو با هم سالان خود و تقویت مهارت های ضروری برای موفقیت در آینده کنند.

 

 

  1. مزاحمت های سایبری و جرایم علیه کودکان

 

استفاده از شبکه های اجتماعی می تواند افراد را در معرض آزار و اذیت و ارتباطات نامناسب با دیگران قرار دهد. با اینکه والدین محتوای اینترنت را برای اعضای خانواده ی خود فیلتر می کنند اما با این حال باز هم کودکان در معرض آزار های جنسی و محتوای های نامناسب هستند.

مرکز The Pew در گزارش «مزاحمت های سایبری 2010» خود می نویسد که 93% از نوجوانان 12 تا 17 ساله از اینترنت استفاده می کنند ؛ از این تعداد 63% آنها روزانه از اینترنت استفاده می کنند. این میزان استفاده زیاد از اینترنت آنها را در معرض خطرهای زیادی در زمینه مزاحمت ها و جرم های سایبری قرار می دهد.

 

3.جعل هویت و کلاه برداری

چه خوشتان بیاید چه نه، اطلاعاتی که شما بر روی اینترنت می فرستید می تواند در دسترس هرکسی که به اندازه کافی باهوش و زیرک باشد قرار بگیرد . اکثر سارقان تنها به مقدار کمی  اطلاعاتی ضروری از شما نیاز دارند تا با جعل هویت تان، زندگی شما را به کابوس تبدیل کنند. گزارشی در CNET نشان می دهد که 24 میلیون امریکایی اطلاعات شخصی خود را با قرار دادن در شبکه های اجتماعی در معرض خطر قرار می دهند.

 

  1. اتلاف کننده زمان

گزارشی در Nielsen نشان می دهد که شبکه های اجتماعی یکی از بزرگترین ابزارهای اتلاف کننده وقت هستند بطوریکه 17 % از زمان استفاده از اینترنت را بدون هیچ گونه بهره وری به خود اختصاص می دهند. گرچه بخشی از این زمان صرف انجام کارهای مهم تجاری، اجتماعی و حرفه ای می شود. البته صرف نظر کردن از بازی ها، چت و دیگر کارهای غیر ضروری و اتلاف کننده های وقت کار آسانی است. دوری کلارک (Dorie Clark) از هافینگتون پست گزارش می دهد که کاربران فیس بوک ماهانه 6 ساعت از زمان خود را در این سایت می گذرانند. این در حالی است که کاربران شبکه های اجتماعی سه برابر زمانی که به فعالیت های آنلاین دیگر مانند ایمیل زدن اختصاص می دهند را صرف این شبکه ها می کنند.

 

  1. به خطر افتادن حریم شخصی

 

شبکه های اجتماعی به حریم خصوصی شما تجاوز کرده و اطلاعات شخصی تان را به شرکت های مختلف می فروشند. آیا تا به حال در فیس بوک نظری داده اید و به تبلیغاتی که مربوط به پست شماست دقت کرده اید؟ فیس بوک در سال 2011 میزان 3.8 میلیارد دلار از همین راه کسب درآمد کرده است. این میزان برای یک سایت رایگان بد نیست. پس فیس بوک و شبکه های اجتماعی دیگر، از چه راهی باید درآمد زایی کنند؟ آنها درآمد خود  را از طریق فروش تبلیغاتی که به طور خاص هدف گذاری شده اند کسب می کنند. در شبکه های اجتماعی وبسایت کالا نیست بلکه کاربرانش کالا هستند. این سایت ها از طریق فهمیدن کلمات کلیدی جست و جو شده، عادت های مرور اینترنت و دیگر اطلاعاتی که در کامپیوتر و یا پروفایل شما ذخیره شده است؛ تبلیغاتی اختصاصی برای شما ارائه می دهند. در همین حال ممکن است شما به سایت اجازه دهید تا اطلاعات تان را با منابع خارجی به اشتراک بگذارد؛ بدون اینکه تنظیماتی بری غیر فعال کردن این موضوع وجود داشته باشد. استفاده از برنامه هایی همچون Farmville نیز ممکن است اطلاعات شخصی شما را در دسترس فروشندگان قرار دهد.

 

6.ساختگی بودن نحوه ارتباط

 

 

همهگیر بودن اطلاعات شبکههای اجتماعی یکی از معایب اصلی ارتباط شبکهای است. اگرچه در بعد مثبت نیز میتوان به آن توجه کرد؛ اما به نظر میرسد بار منفی آن بیش از موارد خوبش است. زمانیکه خبری را با کمک شبکههای اجتماعی در فضای مجازی بازتاب میدهید، مانند بمبی منفجره شده و در میان همه مخاطبان پخش میشود. شاید انتشار چنین خبری بر خلاف مکان جغرافیایی نویسنده، در نقطه دیگری از دنیا، یک ناهنجاری باشد. بنابراین، کنترل آن نیز بسیار دشوار خواهد بود و امکان دارد نام یا اعتبار شخص یا کشوری در کمتر از چند ساعت لکهدار شود. از همه گیر بودن شبکههای اجتماعی میتوان بهعنوان یک ضعف نام برد.نحوه ارتباطات انسانی در شبکههای اجتماعی نیز بسیار مصنوعی و ساختگی است، چراکه آمار نشان داده، این سرویسها در دراز مدت نمیتواند دوام و استحکام داشته باشد و پشتوانه برای تقویت عمیق افراد در این نوع تماس ها دیده نمیشود.

 

7.شبکه هایی با رویکرد سیاسی

 

 

سوء استفادههای سیاسی از «شبکههای اجتماعی» یکی از بزرگترین معایب این سرویس در چند سال اخیر بوده است. در جوامع نه چندان پیشرفته، شاهدیم که شماری از سیاسیون با کمک از این سایتها، راهها را برای تسویهحسابهای سیاسی فراهم میکنند. البته بازخوردهای منفی علاوه بر مسایل سیاسی، در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، ورزشی و غیره نیز دیده میشود. تاکنون افراد زیادی در این زمینهها سوءاستفاده کردهاند.

 

زمینه جعل و سوءاستفاده از کاربران اینترنتی در شبکههای اجتماعی فراهمتر از سایر سرویسها است؛ چراکه اعضای آن میتوانند با تصاویر و اطلاعات دروغین، وارد شبکه شده و به مخاطبان خود خوراک نادرست بدهند. در واقع، اصول حاکم در شبکههای اجتماعی بر مبنای واقعیت نیست و بیشتر پیوندها صوری است. هر فرد با روبهرو شدن با چنین فضایی، کمتر احساس امنیت میکند چون از صحت و سقم اطلاعات موجود اطمینان ندارد. اعتیاد به ارتباط اینترنتی، کاهش پایبندی به مباحث اخلاقی، مصنوعی بودن ارتباطها، غنی نبودن برخی اطلاعات که بدون تحقیق روی شبکهها میآیند، تقلب و نادرستی دادهها و…، مسایلی هستند که کاربران اینترنتی با عضویت در شبکههای اجتماعی آن را بهخوبی لمس میکنند و با تردید، به ارتباط خود با دیگران ادامه میدهند. به هرحال، تکنولوژی بارهای مثبت و منفی را همراه دارد و این مقوله نیز جدای از سایر دستاوردها نیست؛ اما برای ایجاد توازن، نیاز است که کشورها برای جلوگیری از ضربهپذیر بودن شهروندان، بستر را برای فرهنگسازی آماده کنند.

 

8.تجربه های سیاه جهانی

 

آمار نشان میدهد که کاربران شبکههای اجتماعی در آسیا، آفریقا و حتی بسیاری از کشورهای اروپایی، تجارب خوشایندی از عضویت در آنها نداشتهاند. فرهنگسازی عضویت در شبکههای اجتماعی که این روزها سیر صعودی چشمگیری به خود گرفته، بهعنوان یک نیاز لاینفک، حس میشود. برای رهایی از تقلبها و جلوگیری از مورد سوءاستفاده قرار گرفتن عدهای در فضاهای مجازی، باید از دولتمردان و جامعهشناسان کمک گرفت.در شبکههای اجتماعی ارتباطات راحتتر از پیوندهای چهره به چهره است؛ اما ارتباط شبکهای به جبهه مقابل پیوندهای اجتماعی عمیق انسانی تبدیل شده است؛ چون لینکهای متعدد در ساعات روز، کاربران را به فضاهایی انتقال میدهد که سرنوشت در اختیارشان نیست و به هر کاربری که فرهنگ و اطلاعات دقیق از این فضا را نداشته باشد، در لایههایی از فضاهایی اجتماعی تلو تلو خواهد خورد. به هرحال، همگان نفوذ همه جانبه شبکههای اینترنتی را میان جوانان کره خاکی تأیید کردهاند. عضویت در این شبکه به حدی عادی است که هر فردی نوع تعامل خود با آن را در محاورههای روزانه اش تشریح میکند و تقریبا این موضوع به بخشی از زندگی روزمره تبدیل شده است. دنیای رایانه و بالا رفتن سرعت این تکنولوژی در جهان، همه را درگیر خود کرده است. برای رهایی انسان از دنیای مجازی و برای آنکه بتوان ارتباطات عمیق انسانی را در بسترهای اجتماعی بهوجود آورد، شرایط بسیار تغییر کرده و همگان را به فکر فرو برده است.

ارسال دیدگاه

ایمیل شما منتشر نخواهد شد